Police Training, Evidence Storage and Forensic Facility

Winston-Salem Police Department’s Police Training,
Evidence Storage and Forensic Facility

Winston-Salem, North Carolina

 

Renovation of existing factory building for new use by the Winston-Salem Police Department. Total renovation of 80,000 square feet (14,000 square foot basement and 66,000 square foot first floor). Including spaces for evidence storage and forensic review and training classrooms for new recruits.

 

Design problem:

In order to meet the expanding needs and requirements of evidence storage and the increasing need for Police Training space, the Winston-Salem Police Department and the City of Winston-Salem purchased and planned to renovate one of the large empty furniture factories in downtown Winston-Salem. The challenge was how to re-classify and renovate an old factory building built in the 1920’s to meet the requirements of new uses and new building codes.

Keeping within the context of the industrial area of downtown while still addressing the neighborhood became another of the Project’s challenges.

Design Solution:

The North Carolina Rehabilitation Code gave us the flexibility to use the building as desired because of the new uses being in a less hazardous use group. This allowed us to keep many of the existing design elements and keep the industrial appeal to the existing building. Reusing the existing openings and leaving several of the existing exterior elements helped keep the renovation within its original context. Because of the new need of a main entrance, an element not required during the building prior to life, and the inability of creating such an entrance on the city street side, the building was flipped, moving the new entrance to the back face of the building. This move easily allowed for proper security and adequate parking.

Within the building, other than meeting the program as directed by the City of Winston-Salem, the objective continued mainly on striving to keep the industrial feel of the original space.

Where ever possible ceilings were left out and building systems were left exposed. The existing structure was left uncovered in many locations as well.