Vascular Center

Dialysis Access Group of Wake Forest University

Winston-Salem, North Carolina

 

Upon occupying part of an existing site with a new dialysis center, the client expressed the need for a new space in which to perform surgical procedures. They also wanted to consolidate their administrative operations, which would be a separate tenant. The result was a new building at the corner of the site that is 15,300 square feet (8,300 first floor vascular center and 7,000 second floor administration).

Design problem:

The design team was presented with the task of creating a multi-tenant building on a tight, sunken lot. Each tenant required separation from one another, as well as access to the adjacent dialysis center. Given its location, the new construction needed to address the existing dialysis center while simultaneously blending in with the streetscape.

Design Solution:

Due to site constraints, we chose to build 2 stories up against an existing corner retaining wall. Taking advantage of the topography, two “front” facades were created so each tenant would have it’s own presence. One was double height and faced the existing dialysis center across the parking lot. The second façade was turned 180 degrees to provide a street level front door.

Design & Construction Team

Architect: Owen Architecture,pllc 939 Burke Street, Suite D, Winston-Salem, North Carolina

Structural Engineering: Moorefield Engineering, PC, Winston-Salem, North Carolina

Plumbing, Mechanical & Electrical Engineering: Applied Engineering, PA, Winston-Salem, North Carolina

Construction: Shelco, LLC, Winston-Salem, North Carolina

Managed by: Health Systems Management, Inc, Tifton, Georgia

Photographs: Lechleider Ventures, Winston-Salem, North Carolina